Hakkımızda

Anasayfa » Hakkımızda

Samsun Üniversitesi’ndeki farklı entelektüel ilgilerin hem şehrin yerel özgün dili hem de bilimin evrensel diliyle irtibatını sağlamak maksadıyla kurulan Samsun Üniversitesi Düşünce ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜSAM); düşüncenin sanatla ve sanatın düşünceyle ayrıştırılamaz ilişkisine dikkat çekmeyi amaç edinen bir merkezdir.

Merkez, faaliyetlerini şehir merkezinde Kent Müzesi’nin yanındaki tarihi binada, Canik Yerleşkesi’ndeki ofisinde ve online platformlarda (Zoom, YouTube) gerçekleştirmektedir. Türkiye’nin ve dünyanın çok boyutlu fikir ve düşünce mirasının mekânsal sınırlar aşılarak paylaşılmasını mümkün kılma gayretinin ardında, bilhassa 2020 yılında ağır şekilde tecrübe ettiğimiz pandemi süreci göz önünde bulundurulduğunda, bilgiye verilen önem yer almaktadır. Bu titiz çaba ile düşüncenin ve sanatın birlikte sahiplenilmesi, tartışılması, yeni düşünsel ve sanatsal eserlere vesile olması amaçlanmaktadır.

Akademik üretimin şehir kültüründe bir canlılık sağlayarak farklı ufuklarla buluşturulmasına odaklanan DÜSAM, bu alanda seminer çalışmalarını öncelemiştir. Düşünce ve Sanat Merkezi, şehirde faaliyet gösterirken disiplinler arası bir kültür havuzu oluşturma yolunda adımlarını atmakta; entelektüel gelenek oluşturma noktasındaki bu gayretin şehirde karşılık göreceğine ve önemli bir ihtiyacı gidereceğine inanmaktadır. Disiplinlerarası Perspektiften Tarihsellik Sorunu, Yazının Önünde Okur Olmak, Beden Sosyolojisi, Siyaset Biliminde Temel Kavramlar, Türkiye’de Din ve Siyaset, İslam Sanatları Estetiği, Ufukların Kaynaşması Olarak Şiir ve Poetika, Klasik Sosyal Teori başlıklı seminer çalışmaları DÜSAM bünyesinde gerçekleştirilen seminer dizilerinin başlıcalarıdır.

Öteki Buluşmalar adıyla gerçekleştirilen söyleşi ve konferans dizileriyle ise Türkiye’den ve dünyadan seçkin katılımcıları bir araya getirmekteyiz. Bilhassa “Usulden Yönteme: M. Fuad Köprülü’nün Edebiyat Tarihçiliği” başlığı altında düzenlediğimiz sempozyum sadece konuya ilişkin Türkiye’den ve dünyanın saygın üniversitelerinden akademisyenleri bir araya getirmekle kalmadı, çok nitelikli bir dinleyici kitlesini de online platform üzerinden buluşturdu. Fragmanter Film Okumaları adlı söyleşi dizimiz sinemanın görsel dilinin yazı ve sözün ötesinde ne tür bir anlam imkânına sahip olduğuna dikkat çekerken, Politika Konuşmaları ülkemiz ve dünyada olup biten güncel siyasi olayları soğukkanlı ve çok yönlü şekilde analize tabi tutmayı önceledi. DÜSAM bünyesinde 12 Punto Tez Savunmaları adlı dizi, lisansüstü düzeyde seminer faaliyetlerinde bulunulması, farklı akademik ilgilerin yoğunlaştığı bir kültür ortamı oluşturması açısından önemli olup lisans ve lisansüstü öğrencilerin düşüncelerini paylaşıp tartışmaya açabilecekleri bir mekân arayışına karşılık bulunması bakımından değerlidir. Bu anlamda sözü olan herkes için açık bir alan oluşturan DÜSAM, lisansüstü çalışmalar için entelektüel bir tartışma alanı oluşturacak ve zihinleri canlı tutacak düşünsel üretimi sağlayacaktır.

Bu bağlamda DÜSAM, düşünce ile sanatın, sosyal bilimler ile doğa bilimlerinin, şehir kültürü ile akademik kültürün, lisans ile lisans üstü düzeyde öğrencilerin, Türkiye ile Türkiye-dışındaki akademisyenlerin ucu açık ve birbirine kulak veren diyaloğu için zemin sağlamayı kendisine gaye edinmiş ve bu doğrultuda sonraki yıllar için çok daha farklı projeler üzerinde çalışmakta olan dinamik bir merkezdir.

Öğrenci Destek Hattı