2021 Güz

Anasayfa » 2021 Güz

DÜSAM Güz Seminerleri Başlıyor!

Samsun Üniversitesi Düşünce ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜSAM), 2021-Güz dönemi seminerleri ile sonbaharı karşılıyor. Tarih, Sosyoloji, Felsefe, İngiliz Dili ve Edebiyatı alanlarına entelektüel düzeyde ilgi duyan herkesin katılımına açık olan seminerler, 23 Ekim tarihinde başlayacak olup dört hafta sürecek.

5 farklı seminer ve toplamda 20 oturumdan oluşan seminerler dizisi, üniversitelerin öğretim üyelerinin nezaretinde gerçekleşecek. Doç. Dr. Ahmet GÖKÇEN nezaretinde gerçekleşecek olan “Tunus, En-Nahda ve Arap Baharı” başlıklı seminerde Tunus tarihi, kültürel dokusu ve sosyo-ekonomik durumları hakkında genel çerçeve çizildikten sonra genelde Tunus’ta İslami Hareketler ve özelde En-Nahda Hareketinin doğuşu, fikri altyapısı, organizasyonel inşası, misyon ve vizyonları, diğer İslami sosyal hareketler ve siyasal partiler ile olan ilişkisi dinleyicilere aktarılmaya çalışılacaktır.

Dr. Ayşenur İPLİKÇİ ÖZDEN nezaretinde gerçekleşecek olan “Çağları Aşan Bir Rönesans Hümanisti Olarak William Shakespeare’i Anlamak” başlıklı seminerde, 16.yüzyıldan günümüz dünyasına gittikçe artan bir ilgiyle insanlar tarafından okunmaya devam eden ve evrenselliği dikkate değer olan William Shakespeare (1564-1616) konu edilecektir. Seminerde Shakespeare’in dünya anlayışı ve eserlerinde bu anlayışı nasıl yansıttığı tartışılacaktır.

Büşra Nur Topal nezaretinde gerçekleşecek olan Beden Sosyolojisi başlıklı seminer dizisinde modern epistemolojinin dış dünyanın insanın dışında olduğu hipotezini çürüten önemli bir ampirik/görgül soruşturma dizisinin başlangıcında yer alan beden olgusu, sosyal bilimsel perspektifle ele alınacaktır. Bedenin, yalnızca dünyada mekan tutan -kan, deri, kemik ve onu oluşturan uzuvlardan- müteşekkil değil; bilakis mekana dahil olarak toplumsal dünyaya şekil veren aktif, eyleyen olduğu tezinden hareketle katılımcıların, beden olgusunu -gündelik, iktisadi ve politik- düzeylerde ele alabilecek kazanım sağlamaları hedeflenmektedir.

Dr. Cumhur BEKAR nezaretinde gerçekleşecek olan “Osmanlı Tarihinde Kriz ve Dönüşüm (1550-1700)” başlıklı seminerde Osmanlı tarihinin en kritik dönemeçlerinden birisi olan 16. yüzyılın sonu ile 17. yüzyılda imparatorluğun karşılaştığı sorunlar ve bu sorunlara karşı ürettiği çözüm çabaları ele alınacaktır. Geleneksel Osmanlı tarihi anlatılarında ‘gerileme’ veya ‘çözülme’ olarak nitelenen bu zamanlar farklı bir gözle değerlendirilecek ve gerilemeden ziyade devletin karşı karşıya kaldığı yeni şartlara uyum sağlama ve kendini yeniden organize ettiği bir dönem olarak tanımlanacaktır.

Dr. Mehmet ARSLAN nezaretinde gerçekleşecek olan “Düşünce ve Dil Üzerinden Bir Dünya Görüşü İnşa Etmek” başlıklı seminerin çıkış noktası şudur: Bir şey ile o şey olmayan arasındaki sınırın tayin edilmesi, varlığı teşhis ve bu yolla bir dünya görüşü inşa edebilmenin birinci adımıdır. Dolayısıyla içerisinde yaşadığımız dünyayı ve varlığı anlamlandırmak ancak hakkı verilmiş bir “sınır” ile mümkündür. Bu yolda karşımıza ilk olarak Immanuel Kant çıkacaktır. Seminerde felsefe tarihinin en çetrefil problemlerinden biri “sınır koyma problemi” irdelenecektir.  

Kontenjan sınırı olan seminerler, Cumartesi günleri Samsun Üniversitesi Merkez Rektörlük Ofisi’nde iki ayrı salonda gerçekleşecektir. Programda aynı saate denk düşen seminerler olacağından katılımcıların bu hususu dikkate alarak tercihte bulunmaları gerekmekte; takip edilmesi düşünülmeyen seminerlerin işaretlenmemesinin ve tercih edilmeyen seminerlere girilmemesinin yararlı olacağı düşünülmektedir. Seminer programına kaydolmak isteyenler bu adresten ilgili semineri seçip Seminer Ön Kayıt Formu’nu doldurarak başvuru işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.

Öğrenci Destek Hattı