İnşâ ve Meşrûiyet: İstiklâl Marşı’nın Tarihsel Kompozisyonu kitabı çıktı!

Servet Gündoğdu ve Büşra Nur Topal’ın yayıma hazırladığı İnşâ ve Meşrûiyet: İstiklâl Marşı’nın Tarihsel Kompozisyonu kitabı çıktı!

Millî şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı, ilk kez 17 Şubat 1921 yılında Sebilürreşad’da yayımlanan, 12 Mart 1921’de Birinci Büyük Millet Meclisi tarafından resmen kabul edilen İstiklâl Marşı’nın yazılış dönemindeki küresel atmosferi tanımlayabilmek ve nasıl bir kültür ortamında, hangi gereklilikler doğrultusunda doğmuş olduğunu yansıtmak, literatüre önemli katkılar sunacaktır. Farklı disiplinlerde akademik çalışmalar yürüten nitelikli isimlerin geniş çerçeveli perspektiflerini yansıtan bu kitapta İstiklâl Marşı’nın yazıldığı dönemin tarihsel, siyasal ve toplumsal veçheleri dikkate alınarak eleştirel ve diyalojik tartışmalar yürütülüyor. Dahası bu kitapta, kaleme alınıp millî marş haline geldiği günden bu yana yüksek alaka gören İstiklâl Marşı özelinde millî marşların yazılış sürecine, muhtevasındaki anlamlara ve marşın istiklâl, hak, iman, vatan, din gibi köklü kavramları “millet olma azmi” bağlamında nasıl yeniden inşa ettiğine odaklanılıyor. Aynı zamanda İstiklâl Marşı’nı diğer ulusların marşları ile karşılaştırmalı düzlemde analiz eden yazılara yer veren bu çalışma, mezkûr bağlamı farklı perspektifler etrafında okuyabilme imkânı sunuyor. Marşların işlev ve yaptırımlarına odaklanan metinlerde ise geniş kitlelerce üstlenilen bir pratik olarak marş söylemeye dair fenomenolojik ve sosyolojik açıklamalar sunuluyor. Kitap, muhtevasındaki bütün yazılarıyla marş türünün edebî, siyasî, tarihsel, psikolojik ve sosyolojik niteliğine dikkat kesiliyor.

Bir Samsun Üniversitesi etkinliğinin ürünü olan kitaba göz atmak ve yazarları görebilmek için tıklayınız.

26 Eylül 2023