Osmanlı Tarihinde Kriz ve Dönüşüm (1550-1700) | Cumhur Bekar

Bu seminerde Osmanlı tarihinin en kritik dönemeçlerinden birisi olan 16. Yüzyılın sonu ile 17.yüzyılda imparatorluğun karşılaştığı sorunları ve bu sorunlara karşı ürettiği çözüm çabaları ele alınacaktır. Geleneksel Osmanlı tarihi anlatılarında ‘gerileme’ veya ‘çözülme’ olarak nitelenen bu zamanlar farklı bir gözle değerlendirilecek ve gerilemeden ziyade devletin karşı karşıya kaldığı yeni şartlara uyum sağlama ve kendini yeniden organize ettiği bir dönem olarak tanımlanacaktır. Bu bağlamda, fiyat devrimi, demografik değişim, celali isyanları, haremin artan etkinliği ve Köprülü vezirlerinin yükselişi gibi bu döneme damgasını vurmuş olaylar ayrıntılı bir biçimde ele alınacaktır. Dört hafta boyunca aşağıda verilen okumaların ışığında ve katılımcıların katılımıyla interaktif bir seminerin olması beklenmektendir.

Dr. Cumhur BEKAR nezaretinde gerçekleşecek olan seminere ilgi gösteren katılımcılar, 20 Ekim 2021 tarihine kadar başvurularını bu adresteki formu doldurarak gerçekleştirebilirler.

  1. Hafta- Süleyman Dönemini Yeniden DüşünmekPal Fodor, İmparatorluk Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı, (İstanbul, 2017), 136-151
  2. Hafta- Yeni Aktörler, Yeni Politikalar: Osmanlı Siyasi Krizin AnatomisiGünhan Börekçi, “İnkırazın eşiğinde Bir Hanedan: III.Mehmed, I. Ahmed, I.Mustafa ve 17.Yüzyıl Osmanlı Siyasi Krizi”, Divan Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi, 2009/1, (14), 26, 45-96.
  3. Hafta- Ayakta Kalabilmeyi Becerebilmek: Mali Kriz ve Çözüm ÇabalarıHalil İnalcık, “Devlet-i Aliyye’de 17.Yüzyılda İdarede ve Maliyede Genel Dönüşüm”, Devlet- i Aliyye, Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar-IV, (İstanbul, 2016), 23-69.
  4. Hafta- Kriz Son Buluyor: Köprülülerin YükselişiCaroline Finkel, Rüyadan İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu’nun Öyküsü, (İstanbul,2007), 228-259.
14 Ekim 2021
Öğrenci Destek Hattı