Tunus, En-Nahda ve Arap Baharı | Doç. Dr. Ahmet Gökçen

Dört hafta olarak planlanan seminerde Tunus tarihi, kültürel dokusu ve sosyo-ekonomik durumları hakkında genel çerçeve çizildikten sonra genelde Tunus’ta İslami Hareketler ve özelde En- Nahda Hareketinin doğuşu, fikri altyapısı, organizasyonel inşası, misyon ve vizyonları, diğer İslami sosyal hareketler ve siyasal partiler ile olan ilişkisi dinleyicilere aktarılmaya çalışılacaktır. Bununla birlikte en-Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi’nin hayatı, fikirleri ve eserleri analiz edilecektir. Burada bir düşünür olarak Raşid Gannuşi’nin etkilendikleri ve etkiledikleri kişiler ve hareketler de masaya yatırılacaktır. Son olarak 2011’de Tunus’ta başlayan Arap Baharı’nın Tunus’taki seyri günümüze kadar kronolojik bir perspektifte sunulacaktır. Bu oturumda Arap Baharı kavramı da tartışmaya açılacaktır.

Doç. Dr. Ahmet GÖKÇEN nezaretinde haftada bir Cumartesi günleri toplanacak ve ücretsiz gerçekleştirilecek olan seminere katılmak isteyenler 20 Ekim 2021 tarihine kadar başvurularını bu adresteki formu doldurarak gerçekleştirebilirler.

  1. Hafta – Tunus: Tarih, Toplum, Ekonomi (23.10.2021)
    • ✓  Karaatlı, Bülent (2018). Arap Baharında Farklı Bir Ülke Tunus, Ankara: Nobel Yayınları.
    • ✓  Ceylan, Ayhan (2018). Osmanlı Coğrafyasında Anayasacılık: Tunus tecrübesi, İstanbul:Kitabevi Yayınları.
  2. İslami Hareketler ve En-Nahda Hareketi (30.10.2021)
    • ✓  GANNUŞİ Raşid, İslami Yöneliş, çev. Abdullah Baykal, İstanbul: Bir Yayıncılık, 1987.
    • ✓  GÖKÇEN, Ahmet (2017). Bağımsızlıktan Devrime Tunus’ta İslamcılığın Seyri ve Sosyolojik Muhayyilesi, Ortadoğu’da Çatışma ve İdeolojiler, (Ed. Edip Asaf Bekiroğlu),Vadi Yayınları.
  3. Raşid Gannuşi: Hayatı ve Eserleri (06.11.2021)
    • ✓  GÖKÇEN, Ahmet, “Raşid Gannuşi” Maddesi, İslam Düşünce Atlası, 3. Cilt, Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları.
    • ✓  TAMİMİ, A. S. (2016). Râşid Gannûşî: İslamcılık Geleneğinde Bir Demokrat. Ankara: Hece Yayınları
  4. 2011 Tunus Devrimi (13.11.2021)
    • ✓  GÖKÇEN, Ahmet (2017). 2011 Tunus devriminin Ardından, Arap Baharı Sonrası Ortadoğu, (Ed. M. Cüneyt Özşahin ve Orhan Battır), İstanbul: Hiperyayın.
    • ✓  SÖNMEZ, Zümrüt (2017). Tunus Devrimini Anlamak, İstanbul: İNSAMER
14 Ekim 2021
Öğrenci Destek Hattı